Positieve vooruitzichten voor woningbeleggers

De discrepantie tussen vraag en aanbod blijft voorlopig aanhouden op de woningmarkt. Dat kan worden geconcludeerd op basis van het onderzoek naar de vastgoedmarkt van Colliers International.

De Nederlandse economie toont volgens het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) positieve vooruitzichten en heeft over de voorbije twaalf maanden een sterke groei doorgemaakt van maar liefst 3,3%.

Een stijgend consumentenvertrouwen, lage hypothecaire rentes, een toenemende vraag, slinkend aanbod en een achterblijvende nieuwbouwproductie zijn enkele aspecten welke ervoor zorgen dat de schaarste op de woningmarkt verder toeneemt. Met name in de grote steden zet deze ontwikkeling zich door. Het gevolg hiervan is dat prijzen blijven stijgen, met behaalde verkoopresultaten van de vraagprijs of hoger als nieuwe standaard.

De situatie voor woningbeleggers ziet er dan ook gunstig uit en mede door de huidige ‘veilige’ markt is de belangstelling groot. Colliers verwacht in de komende maanden dat de leegwaarderatio’s blijven stijgen alwaar deze in de Randstad zich al bevinden tussen de 85% en 110%. Doordat de aanvangsrendementen verder dalen en zelfs tot een niveau van onder de 4% kunnen komen, zal de focus vanuit woningbeleggers steeds meer komen te liggen op randgemeenten van de G4 en andere middelgrote steden. De aanvangsrendementen liggen hier hoger terwijl de markt hier ook positieve vooruitzichten toont.