Event

Kantooreigenaren: let op Paris proof

Nú al concreet aan de slag om straks de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen? Ja, dat is nodig! ‘Parijs’ is een mega-opgave: het eerste doel is 50% energiereductie in 2030 van maar liefst 92 miljoen vierkante meters verhuurde kantoren. Dat betekent alleen al dit jaar 7,5 miljoen vierkante meter aanpakken! Hoe langer je wacht, hoe nijpender het capaciteitsgebrek wordt, hoe groter de prijsstijgingen, hoe groter de kans op een rentestijging en hoe slechter de financierbaarheid van het gebouw wordt. Denk ook aan de huurder die in het kantoor zit. Nu oplossingen verzinnen om die klaar te hebben als straks zijn huurtermijn afloopt, is noodzakelijk.

Slechts investeren in label C is weggegooid geld, want er is veel meer nodig. Een label zegt immers weinig over het feitelijke energieverbruik. Het is onontkoombaar dat de overheid energiereductie verplicht gaat stellen in plaats van een label. Met welke investeringen gaat ‘Parijs’ dan wel gepaard en wat leveren die op? Wat betekenen ze voor de verhuurbaarheid? Wat betekenen ze voor de waarde van een kantoorgebouw? Wat betekenen ze voor je reputatie als maatschappelijk betrokken onderneming? Minister Eric Wiebes: ‘Wie eerder aan de wedstrijd begint, heeft een grotere kans om te winnen.’

‘Parijs’ biedt kansen aan externe partijen om businesscases te bedenken waardoor het energieverbruik van een kantoorgebouw vermindert. Nu al geldt de Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED). Die verplicht een kantooreigenaar een investering in energiereductie te doen als de terugverdientijd minder dan vijf jaar bedraagt.

Luister deze middag naar de praktische aanpak van het Deltaplan Duurzame Renovatie Werkgroep Kantoor van de Dutch Green Building Council (DGBC), die met bijna 400 bouw- en vastgoedparticipanten de koers uitzet naar verduurzaming van de gebouwde omgeving. Ontmoet kantooreigenaren, -gebruikers en andere deskundigen. Wissel kennis uit over deze belangrijke vorm van waardebehoud.