Event

Handen en voeten aan vastgoedsturing

Op dinsdag 19 september aanstaande zal in Leiden een seminar over vastgoedsturing plaatsvinden in de namiddag met een inloop vanaf 12 uur. Vastgoedsturing is een onderwerp dat al jaren bij corporaties veel aandacht krijgt, maar de toezichthouders kijken ook mee. Vastgoedsturing geeft meer inzicht in de portefeuille, de samenstelling ervan en de rendementen die behaald worden. Het maakt het vertalen van strategische doelen naar de wijken en wooncomplexen eenvoudiger. Er is meer informatie voorhanden om te sturen.

Interne en de externe toezichthouders tonen zoals vermeld meer en meer belangstelling voor vastgoedsturing. Als de sturing niet op orde is, of als er anderszins onverantwoorde risico’s genomen worden dan worden corporaties daarop aangesproken. Het blijft evenwel lastig om vastgoedsturing concreet handen en voeten te geven. Onder leiding van dagvoorzitter Piet Klop van PublicValues zullen enkele top experts hun visie geven en worden enkele concrete voorbeelden en “best practices” besproken met de zaal.  Het seminar wordt afgesloten om 17.00 uur met een networking borrel en levert bovendien 3 PE-punten op.

Het programma ziet er als volgt uit:

12.00 uur: Ontvangst met broodjes.
13.00 uur: Openingswoord gevolgd door situatieschets rond vastgoedsturing door dagvoorzitter Piet Klop RA MGA van PublicValues.
13.15 uur:  Het onderwerp bestuurlijke visie wordt besproken door Marc Eggermont, voormalig algemeen directeur/bestuurder van Woonbedrijf Eindhoven. Marc is nu werkzaam als zelfstandig adviseur van Taille Humaine, met als opdrachtgevers onder andere Aedes en WoonConnect.
13.45 uur: Hold-sell analyse; exploiteren we door of verkopen we vastgoed? Dit onderdeel wordt door Jeroen Hardy die als senior finance manager werkzaam is bij Hofmeier.
14.15 uur: De technische deskundige spreekt in de persoon van René Middelkoop. René is senior adviseur bij bbn adviseurs en bestuurslid van Comog (consultants onderhoud management onroerend goed) en houdt zich bezig met de kennisontwikkeling van Comog op het gebied van onderhoudsbeheer in de praktijk.
14.45 uur: Pauze.
15.15 uur: Hoe kan aan vastgoedsturing in concreto handen en voeten worden gegeven. Dat is de uitdaging waarover Lambert van den Top, expert vastgoedsturing van Reasult gaat spreken. Lambert heeft ervaring bij commerciële beleggers als ook bij corporaties. Hij is in de praktijk de spil tussen corporaties, vastgoedbeleggers, ondernemers, accountants, financiële instellingen en vastgoedadviseurs/taxateurs.
16.00 uur: Maatschappelijke dilemma’s – de dagelijkse praktijk van de vestigingsdirecteur door Jet Bicker Caarten van Portaal Leiden.
17.00 uur: Afsluiting door Peter van Gilst, sectormanager corporaties met aansluitend borrel.

Aanmelden kan via deze link.